Pustinja (eremitorij) Blaca – znamenito kulturno dobro

wall clock icon

Radno vrijeme i ulaz

Samostan je otvoren za razgledavanje svakim danom osim ponedjeljkom, od 9.00 do 17.00 sati. Vođeno razgledavanje košta 40 kuna po osobi, što je otprilike 5,40 eura.

panel icon

Vođena razgledavanja kroz eremitorij

Vođene ture mogu se pronaći na licu mjesta, primjerice u Supetru u putničkoj agenciji. Izlet za malu grupu uključuje prijevoz, vodiča i ulaznicu u eremitorij.

food plate icon

Gastronomija i shopping

U eremitoriju se prodaju suveniri i med. Iako nema restorana, okolica samostana poziva na ugodan piknik. Preporuku za večernji posjet restoranu pronaći ćete ovdje.

Bježeći pred turskim napadima u 16. stoljeću, skupina glagoljaških svećenika izgrađuje na hrvatskom otoku Braču dobro skriven i s mora neprimjetan samostan: eremitorij Blaca.

Pritom se radi o veličanstvenom samostanskom kompleksu, koji je za vrijeme svećenika sadržavao i školu i tiskaru. Eremitorij se ubraja u najveće kulturne znamenitosti Brača. Samostan Brač jedno je vrijeme služio kao poljoprivredni obrt, no s vremenom je bivao sve više zapušten. U prvoj polovici 20. stoljeća zajedno sa fratrom Nikolom Miličevićem ponovno se vratio život u brački samostan. Pater Miličević bio je učeni matematičar i astronom te je postavio opservatorij u eremitoriju Blaca. U ovom opservatoriju došao je do nekih važnih astronomskih otkrića koja su u to vrijeme pobudila pažnju. Danas je eremitorij Blaca iznimno znamenit muzej. Različiti izlošci, čak i iz doba opservatorija, daju uvid u davno protekla vremena. U ove izloške spadali su među ostalima i krilo teleskopa Patera Miličevića, koje je dao dopremiti magarcima u samostan, budući da je za druge načine nedostajala odgovarajuća infrastruktura.

Pustinja (eremitorij) Blaca danas – različiti putevi do samostana Brač

Danas je putovanje do usamljenog i u kamenoj klisuri skrivenog samostana ugodno. Od Nerežišća se ide djelomično neuređenim stazama u smjeru Blace. Od parkirališta (jedne otvorene površine sa prodajnom kućicom) morate zadnji kilometar prijeći pješice po drevnom putu, budući da se do samostana ne može doći autom. Sa brodom možete doći do samostana iz uvale Blaca. Pitoreskna uvala koja nedvojbeno pripada bračkim znamenitostima, okružena je gustom borovom šumom. Ponešto iznad predivne plaže možete otkriti malu kapelicu. Put kroz šumu dugačak otprilike 2 kilometra vodi Vas od uvale do eremitorija. Strastveni planinari mogu istražiti izletišta otoka Brača pješice. Jedna od najatraktivnijih, ali i najdužih pješačkih ruta vodi od Bola preko Murvice i Faske do samostana Blaca. Početak ture je ulica u smjeru Murvice koja doduše nije cijela asfaltirana. Ulica prolazi iznad hotela zapadno od Bola. U blizini hotela Bretanide postoji putokaz za planinare u smjeru samostana. Na povratku, ukoliko imate dovoljno vremena, možete doći natrag do Bola alternativnom rutom preko Obrsja i Vidove Gore. Zbog slikovitih znamenitosti oko Brača dugačak put će Vam se u svakom slučaju isplatiti.