Planinarenje na Braču

Otok Brač za prijatelje prirode i ljubitelje planinarenja

Predivni otok Brač je sa površinom od 395 kvadratnih kilometara i otprilike 14.500 stanovnika najveći otok Dalmacije. Njegovo ime vjerojatno potječe od antičkog ilirskog pojma „brentos“ (=jelen). Brač živi od turizma, vinogradarstva i maslinarstva, ribarstva i rudarenja vrijednog kamenja.

Regija je osobito namijenjena turistima, koji rado idu u duge šetnje prirodom i rado planinare. Na obali Vas mame predivne plaže i uvale, u unutrašnjosti otoka zanimljive tematske i trekking staze te maršrute pozivaju Vas na istraživanje ovog područja.

Ukoliko i Vi rado provodite Vaše odmore pješačeći, staze na otoku povest će Vas kroz slikovite šume, zimzelene makije te idilične vinograde i maslinike. Osim toga možete posjetiti kapelice, crkve i samostan ili se popeti na najvišu planinu Brača, Vidovu Goru, sa visinom od 778 metara i tamo uživati u predivnom pogledu. Uvijek imajte uza se kartu Brača, kako ne bi izgubili orijentaciju.

Planinarenje na Braču – strmi put na Vidovu Goru

Trekking ruta koja vodi na Vidovu Goru prolazi djelomično iznimno strmim stazama do vrha. Uspon je relativno naporan, trebali biste stoga biti u dobroj formi i raspolagati sa dovoljno tjelesne kondicije. Nakon uspona bit ćete nagrađeni grandioznim pogledom na cijeli otok, pod nogama će Vam se pružati slavna plaža Zlatni Rat u blizini obalnog grada Bola. Tko želi još naporniju planinarsku rutu na Braču, penjat će se na planinu sa južne strane.

Maršruta za ljubitelje užitka „Dolce Vita“

Planinarski put za ljubitelje užitka pod nazivom „Dolce Vita“ uspjela je kombinacija lokalne tradicije, sofisticirane kulture i fine gastronomije. U idealnom slučaju započet ćete Vašu obrazovnokulinarsku maršrutu, koja Vas vodi kroz predivno područje čiste prirode, u blizini agro-restorana „Ranjak“. Usput se nalaze i dvije umjetničke galerije, pet restorana i vinograd, koje možete posjetiti, u koje možete ući i u kojima možete odmoriti.

Brač i planinarenje kroz maslinike

Planinarenje kroz bračke maslinike počinje u idiličnom mjestu Mirca, otprilike četiri kilometra zapadno od Supetra, jedinome gradu na otoku. Tamo možete šetati po obalnoj promenadi prije nego se zaputite na planinarenje, ili se u blizini crkve diviti ranokršćanskim mozaicima iz 6. stoljeća. Šetnja kroz vrtove i maslinike, duga otprilike šest kilometara, vodi Vas do sela Prihod, gdje možete kupiti originalne suvenire.

Brač i planinarenje na tematskoj stazi „Heraklo“

Tematska staza „Heraklo“ vodi Vas kroz selo Splitska, šest kilometara istočno od Supetra, do kamenoloma na jednom brežuljku. Minerali koji su tamo vađeni, koristili su se u prošlim vremenima prilikom izgradnje različitih znamenitih građevina, poput Dioklecijanove palače u Splitu. U kamenolomu se možete odmoriti i diviti u kamenu uklesanoj slici grčkog boga ozdravljenja i proroštva, Herakla.

Vođeno planinarenje na Braču: put do eremitorija Blaca

Uz Brač i planinarenje obavezno dolazi i izlet u eremitorij Blaca, jedinstven samostanski kompleks, koji je u 16. stoljeću osnovan od glagoljaških svećenika. Radi se o vođenoj turi, organizatora se može pronaći u mjestu Sutivan, osam kilometara zapadno od Supetra. Organizator u ponudi između ostalog ima i razne druge izlete i trekking ture. Planinarsku kartu Brača dobit ćete na licu mjesta ili ju možete pronaći na internetu.