Izlet u Supetar – Gdje je otok Brač najljepši

Dolazak na Jadransko more

Supetar u Hrvatskoj svoje ime duguje Svetom Petru. Slikoviti lučki grad na sjeveru otoka Brača naseljavali su već Rimljani. Danas otprilike 4.000 ljudi živi u ovom omiljenom turističkom centru. Od Splita se može doći putem trajekta. Vožnja trajektom do Supetra traje 50 minuta. Na licu mjesta dočekat će Vas dražesna promenada na obali sa ugodnim restoranima. Domaća kuhinja tipične lokalne konobe će Vas razmaziti. Tamo ćete birati među ponudom izvrsnih vina, koja sazrijevaju u mediteranskoj klimi Dalmacije. Na odmoru u Supetru obavezno probajte regionalne delicije poput šunke, kozjeg sira i maslinovog ulja.

Uvid u otočku metropolu

U pozadini najvećeg trajektnog pristaništa otoka nazire se crkva Svetog Petra. Građevina iz 17. stoljeća pripada znamenitostima Supetra, koje impresivno oblikuju gradsku panoramu. Pored umjetnički oblikovanog interijera barokne crkve, može se obići i sunčani sat. Već pri dolasku u luku vidi se gradski toranj vijećnice. Veličanstvena građevina sa impozantnom dvoranom može se razgledati u sklopu vođene ture. Od svih supetarskih znamenitosti, mauzolej na rtu Svetog Nikole ima najneobičniju arhitekturu. Grobnica iz 1914. godine sjedinjuje sve građevinske stilove otoka. Nasuprot tome, susjedna crkva na groblju djeluje poprilično skromno. Živo je uvijek na Putu Vele Luke. Na šetnici od Supetra do Brača zakucat će srce brže svima koji rado šopingiraju.

Aktivnosti osim bajkovitih plaža

Noćni život u glavnom mjestu trećeg najvećeg otoka Jadranskog mora je raznolik. Uvijek se negdje u brojnim barovima i klubovima Supetra događa neki party. Ukoliko ipak želite mirniji odmor, zalasci sunca u idiličnim uvalama nude Vam nezaboravan doživljaj. Jedno od najomiljenijih mjesta za kupanje je plaža Tri Mosta. Škola surfanja i najam brodova očekuju ovdje sve goste. Ljubitelje sunca također će privući plaže Bili Rat i Vela Luka. U blizini znamenitosti Supetra počinje gradska plaža Vlačica, odmah iza luke. Obitelji preferiraju plažu Banj. Preko dana djeca uživaju u bazenima aqua parka Supetar. Navečer se područje veličine od 5.000 kvadratnih metara u hotelu Supetrus pretvara u opušteni cocktail bar. Pri posjetu lunaparku Supetar sigurno Vam neće biti dosadno. Od sredine lipnja do sredine srpnja grad se u sklopu Supetarskog lita pretvara u poprište raznih festivala, koncerata i kazališnih izvedbi. Izletišta poput Bola, Mile, Makarske, otoka Hvara i parka prirode Biokovo nude također znamenitosti i izvan Supetra.