Zlatni Rât

Uživajte u morskom zraku na bračkom Zlatnom Râtu

Hrvatska je sinonim za sunce, more i odmor. Osobito znamenita plaža je Zlatni Rât, znan kao i zlatni rât Hrvatske. Pojam „rât“ usputno rečeno ne dolazi niotkuda. Iz ptičje perspektive plaža zaista izgleda kao strši poput râta (roga) u tirkizno plavo more. Neobični oblik čini plažu toliko omiljenom, da ju mnogi turisti posjećuju na svom putu u Hrvatsku ili unajmljuju sobu direktno na licu mjesta.

Zlatni Rât u blizini Brača: Uvijek nov

Rât se nalazi u Dalmaciji na rubu otoka Brača. U blizini se nalazi mjesto Bol. Svijetla plaža sastoji se od kamenčića. U kontrastu s blješteći plavom morskom vodom, posjetiteljima se nudi rajski ambijent. Kroz borovu šumu, koja se proteže daleko u bračku plažu, nastaje mediteranski ugođaj. Borovi rastu i dalje u unutrašnjosti i protežu se u visinu putem markantno oblikovanih brijega u okolici. Rât ukazuje na zapanjujuću osobitost: kroz morske struje njegov oblik se neprestance mijenja. Ponekad 500 metara dugačak Zlatni Rât kod Brača strši ravno u more, ponekad se vrh naginje na lijevo ili desno. Ovaj efekt potpuno je prirodan. Ovo je jedna od najneobičnijih plaža u Hrvatskoj!

 

Zlatni Rât: kako doći do tamo

Tko želi otkriti predivne bračke plaže, mora ponajprije doći do otoka. U hrvatskom gradu Splitu tijekom visoke sezone linije za Brač polaze više puta dnevno. Uzmite trajekt za Supetar, plovidba traje oko 50 minuta. Radi se o trajektu za ljude i automobile. U visokoj sezoni može doći do čekanja. Supetar je od rata udaljen 35 kilometara s druge strane otoka. Alternativno postoji mogućnost trajektne linije iz Makarske, koja traje otprilike deset minuta duže. U blizini Zlatnog Râta postoji mogućnost parkiranja na parkingu koji se plaća.

Zlatni Rât Brača: Vaša udobnost na licu mjesta

Rât je prikladan za obiteljski odmor ili odmor u paru. Plaža ima Plavu zastavu. Voda je ovdje plitka, tako da i djeca i neplivači mogu uživati u njoj. Borova šuma pruža prirodan hlad. Za područje plaže možete iznajmiti suncobrane. Okolina je dobro prilagođena željama turista. Ronjenje, vožnja pedalina i igranje su ovdje mogući na različitim mjestima. Za djecu je spreman čak i aquapark! K tome dolaze i različite druge ponude za sportske aktivnosti poput vodenih sportova. Na kopnu se možete posvetiti vožnji bicikla ili odbojci na plaži. Postoji raznovrsna ponuda za jelo, grickanje i uživanje. Opremljenost sanitarnim čvorovima je izvrsna.

Zlatni Rât Hrvatske – ostale znamenitosti u blizini

Zmajeva spilja Murvica nalazi se šest kilometara zapadno od Bola. Možete stići do umjetnički ukrašene spilje pješice. Obilazak je moguć samo uz odgovarajuće cipele i vodiča. Planina Vidova Gora omogućava Vam bajkovit panoramski pogled na more, uključujući i Zlatni Rât i otok Hvar, koji se nalazi preko puta. Uspon od Gospe Karmelske traje otprilike dva sata. Kod eremitorija Blaca radi se o povijesno zanimljivom spomeniku s zvjezdarnicom i samostanom.